PLAAT 1

TAPE PLATEN brengt elk jaar een verzamel LP uit met fijne, obscure, bijzondere muziek van Nederlandse en buitenlandse bodem. PLAAT 1 is de eerste uitgave, op vrijdag 9 november 2012 gepresenteerd in TAPE. Voor slechts een tientje heb je een supertoffe LP in beperkte oplage! Wit vinyl, zwarte binnenhoes en een prachtige, sterk grafische buitenkant. Het ontwerp (net als onze huisstijl) is van Celine Lamee. PLAAT 1 is te koop in TAPE, maar ook bij De Waaghals in Arnhem en in Nijmegen.  
Op de eerste uitgave staan de Arnhemmers van Mytron en BDMNTN, maar ook de Amerikaanse bands Tropical Ooze, Ever Ending Kicks en Korla Pandit. Nog meer geweldige nummers komen van Nederlandse bands: Visitors, De Mus, Flamingo Pudding, Crookram en Riverdistrict. 

PLAAT 1 tracklist:

1. BDMNTN - Scratchin’ (http://soundcloud.com/bdmntn)
Anan Striker adoreert oldschool hiphop en tapedecks. Scratchen met tapedecks. En dat staat dan weer op onze plaat. Hoe lekker is dat? De fijnbesnaarde beeldend kunstenaar Anan laat de toehoorder en observator alle hoeken van de kamer zien en hij vindt het zelf ook niet erg om een flinke pak slaag te krijgen for the sake of art. 

2. De Mus - Een Mooie Dag (http://demus.bandcamp.com)
Hugo Nieber maakt met zijn band De Mus heerlijke bokkensprongen: van dikke electro tot een zwoel zomeravond liedje als Een Mooie Dag. Net als Flamingo Pudding is hij een ware eclectionist. En daar houden we wel van, hier op de TAPE burelen. 

3. Tropical Ooze - Fresh Gum (http://tropicalooze.bandcamp.com)
Dat Tropical Ooze de begeleidingsband is van de de ubercultmeister R. Stevie Moore zegt genoeg. Wat een ongelooflijk toffe band. Met hun laatste reeks nummers laten deze New Yorkers horen dat ze in de voorhoede van het songwritersgilde zitten. En dat staat zomaar op de TAPE plaat.

4. Visitors - World Domination (http://soundcloud.com/bertin)
Geniaal nieuw project van Bertin van Vliet uit Nijmegen. Electronische popmuziek met sci-fi/space/robot thema. Denk aan Bruce Haack, Tubeway Army, Joe Meek. Je weet wel. Fantastische knipoog naar het verleden, met de frisheid van nu.  

5. Riverdistrict - Walt Whitman (http://blog.riverdistrictmusic.com)
Ineens hadden we ze in het vizier. Wat een band, wat on-Nederlands goed. Sfeer, hooks, ongewoon lekker. Utrecht forever!   

6. Crookram - Please get out of the new one if you can’t blend the ancient (http://soundcloud.com/crookram
Crookram staat al vanaf het begin in onze cafe playlist, dus die moest op de plaat. Crookram, oftewel Chris Angelovski, maakte een paar jaar geleden een album die bij ons insloeg als een bom. Nog steeds gratis te downloaden trouwens. Geweldige beats, oude hiphop, soul en seventies-samples hergebruikt hij met respect en met humor. 

7. Mytron - Jet Set, Straight Set (http://www.mytron.org)
Meisje, jongen. Experimenteel en catchy. Wat een kneiter van een nummer leveren ze af met Jet Set, Straight Set. Jaren tachtig in een hete electrosaus, dat gaat er in als koek. Uit ons eigen Arnhem notabene.

8. Flamingo Pudding - Bicycle (http://soundcloud.com/flamingo-pudding)
De ongrijpbare, prettig gestoorde Hendrik-Jan Hilberding maakt de vetste beats op heerlijk vage teksten. Live een fenomeen. Liedjes wisselt hij moeiteloos af met gruizig materiaal.  Overstuurde zang op een snoeiharde, gecompliceerde beat. Wij kozen voor het liedje, maar check ook het andere materiaal van deze blonde viking.  

9. Korla Pandit - Brazilian Baion (http://www.korlapandit.com)
Korla Pandit is een van de iconen van de exotica. Hij werd bekend begin jaren 50, toen hij verscheen in de tv show Adventures in Music, op televisiestation KTLA in Los Angeles. Al spelend op de Wurlitzer, en met op zijn hoofd een witte tulband, keek hij bedwelmend de camera in. Naar het schijnt werden de huisvrouwen er wild van. Later bleek deze mysterieuze Indiase organist een in Amerika geboren Afro-American te zijn. Aan Brazilian Baion zit nog een mooie anekdote. Medio jaren 60 was Korla ervan overtuigd dat Fantasty, zijn label, hem oplichtte en verkoopaantallen achterhield. Maar Korla, of liever gezegd Beryl zijn vrouw, was slim en hij had een plan. Korla kreeg Fantasy zo ver dat ze TWEE singles uitbrachten met exact dezelfde nummers (ook dezelfde opnamen). De ene single kwam uit onder de naam Korla Pandit en heette Brazilian Baion en de tweede onder de naam Khoram Khris en heette Bombay. Zo kon Korla kijken welke single beter verkocht en de aantallen met elkaar vergelijken. 

10. Ever Ending Kicks - Stranger (http://everendingkicks.bandcamp.com)
Paul Benson maakt prachtig melancholische liedjes met als middelpunt een galmende snaredrum. Zijn liedjes zijn breekbaar, dromerig en tegelijk raak en bondig. Paul speelt ook in Mount Eerie, de band van Phil Elverum, ook wel bekend van The Microphones. Dit jaar kwam zijn eerste plaat Notion Free uit. Die is fantastisch. We love Paul.